Uldne historier

Velkommen til Teglgårdens fåresnak. Jeg håber du får glæde af at læse og se billeder her. Du er meget velkommen til at kommentere mine indlæg. Klik ind på www.gotuld.dk og se præsentationen af uld, garn og opskrifter.

mandag den 21. juli 2008

Håndspundet garn

Af råulden fremstiller vi garn i forskellige grå nuancer, løbelængder og kvaliteter.
Vi har startet en lille klub -Anette og jeg. Hun har lært mig håndværket. Jeg fik lov at låne hendes rokke for et par år siden. Det vakte min interesse og jeg fik min egen, som min mor forærede mig.
Den nyklippede uld fra vore får og lam sorteres med det samme. Hver portion hældes op på et bord, al ulden kigges igennem og kun det bedste kan bruges. Frasortering er uld, der er under 4 cm langt, uld der er sammenfiltret og uld der ikke har glans og spændstighed.
Ulden sorteres op i farvenuancer, lys, grå og mørk grå og i lammeuld og fåreuld kvalitet.
Den opbevares i papirssække der snørres godt til. Det er vigtigt at snørre godt, så møllene ikke kan trænge ind. Sækkene hænges op på loftet over stalden. Her er tørt og mørkt. Uld bliver "surt" hvis den opbevares i plasticsække.

Og så skal der kartes. Uldfibrene lægges op på nålene, alle i samme retning og karten trækkes igennem. Der lægges mere uld ovenpå og der trækkes igen et par gange.
Til slut rulles ulden af karten i en "pølse" det kaldes en "tot"
Totten er nu klar til at blive spundet på rokken. Der trædes, hjulet kører rundt og rundt og trækker totten ind på trissen. Tråden er let overspundet, trækkes der ud i den, tvinder den om sig selv, den er spændstig.
Der fremstille 2 spoler. Ulden skal nu have ro, den skal hvile på spolerne, mindst til dagen efter.
Trådene tvindes sammen, dette foregår også på rokken. Garnet skal igen hvile, mindst til dagen efter, inden det vindes op til et fed.